Pistáciové oříšky se k nám dováží ze subtropických oblastí a patří k nejoblíbenějším druhům ořechů. Nejlépe jejich chuť vynikne v pistáciové zmrzlině, která, jestliže je opravdu poctivá a kvalitní, patří k nejvyhledávanějším hlavně v Itálii. Plody pistácií však ukrývají mnoho cenných živin, které bychom si mohli dopřávat častěji v přirozené podobě – přímo z vypěstovaných oříšků.
Král železa – pistáciové oříšky jsou obrovským konkurentem jiným zdrojům organického železa. Tento prvek potřebuje naše tělo k tvorbě krve, bez železa bychom nemohli žít ani minutu. K jeho vstřebávání je také zapotřebí dostatek mědi a té je v pistáciích rovněž dostatek, takže tu máme ideální potravinu pro doplnění těchto dvou velmi důležitých prvků v naší výživě. Jestliže porovnáme skutečné množství železa v pistáciích, tedy ve sto gramech přibližně necelé 4 miligramy s jinými zdroji, pak se dovtípíte zajímavého výsledku: Ve stejném váhovém množství kuřecího masa je železa zhruba 2,6 mg, v hovězím mase 1,8 mg, ve vepřovém mase je to jen 0,5 mg.
Zdravé tuky – nenasycené mastné kyseliny v rostlinných potravinových zdrojích by měly být základním pilířem tukové složky přijímané v potravě. Pistácie OILSEED SERVIS s.r.o. původem ze Spojených států, jsou jejich výborným zdrojem, podobně jako všechny ostatní druhy ořechů, jako mandle a arašídy. Samozřejmě nesmíme zapomínat na další složky výživy, které v pistáciích najdeme, jako jsou vitamíny skupiny B, vápník, hořčík, selen, zinek, draslík a fosfor, vitamín E, provitamín A.
Výjimečná chuť – pistácie jsou oblíbené hlavně pro jejich výjimečné chuťové vlastnosti, jsou perfektní při chroupání u sledování oblíbeného filmu, poslouží výborně při sportu, při pobytu v přírodě, spolu se sušeným ovocem nebo jen jako samotné. Můžete je rozemlít na prášek a přidávat je k ovocným koktejlům, k jogurtu a obilným kaším a samozřejmě jsou skvělé i ve formě zmrzlinových pohárů.