Stoprocentní přírodní ovocné šťávy, šetrně lisované, bez přídavku cukru, umělých sladidel a konzervačních chemikálií, si získávají čím dál více příznivců. Není divu, vždyť máte doma přímo před sebou dary přírody, to nejcennější, co vám může naše planeta nabídnout. Mnozí z vás si totiž už dobře uvědomují, jak zásadní význam má prevence a přirozené zdroje potravy – tak, jak to znali naši předkové, kteří také tolik netrpěli civilizačními neduhy. Tehdy neexistovaly prakticky žádné syntetické léky a léčilo se pomocí léčivých bylin a plodů, které rostou všude kolem nás.
Jedním z nich je také šípek. Plod růže šípkové, na koncích větviček s ostrými trny, ovšem ukrývající v sobě obrovské množství velmi důležitých látek. Co v šípku naleznete?
Především obrovské množství vitamínu C, pro naše tělo v dobře dostupné organické formě. Není to zkrátka synteticky vyrobená kyselina askorbová. Dále je v šípcích mnoho provitamínu A, napovídá to jejich sytě červená barva, a z něho si tělo samo vyrábí velmi důležitý vitamín A. Syntetickým vitamínem A se můžete předávkovat, provitamínem A nikoli.
Dále v šípcích naleznete minerální a stopové prvky, přispívající k udržení acidobazické rovnováhy krve a zásadotvorným procesům v organismu, které likvidují volné radikály a toxické odpadní metabolity, obvykle kyselého pH.
Velmi dobrým zdrojem šípků jsou šípkové sirupy. Jedná se o koncentrát z lisovaných plodů v BIO kvalitě, bez herbicidů a pesticidů, bez bílého rafinovaného cukru a dalších nepřirozených přidaných chemických sloučenin. Šípkový sirup je možné využít jako čaj, případně za studena jako limonáda, může se přidávat do ovocných koktejlů, zmrzlin, ovesných kaší s jablky a skořicí atd.
Vzhledem k tomu, že se jedná o šetrně vyrobený produkt bez syntetických konzervantů, měl by se skladovat nejlépe v chladničce, tedy v chladu a mimo dosah denního světla, a měl by se po otevření láhve využít v průběhu maximálně jednoho měsíce.